Site Sponsors & Vendors
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: TPMS Fault Code '09GT

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    May 2009
    Posts
    2
    Post Thanks / Like

    Default TPMS Fault Code '09GT

    Anyone familiar with message "TPMS SYSTEM FAULT ".Just showed up this morning for the first time on DIC. Of course I'm 45days over the warranty!
    Thanks in advance

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    124
    Post Thanks / Like

    Default

    I had to put fix a flat in 1 of my tires and eventually got that message. The TPMS sensor had been ruined by the fix a flat so had to replace. Im guessing that you're dealing with a bad sensor and will need to replace.
    2008 IOM G8 GT
    GO: Vararam CAI, PM-FL axleback, Doug Thorley Tri-Ys, dyno tune (366HP/372TQ), IAT Relocation Kit, Childseat Mod
    SHOW: 5900 HIDs, IOM painted calipers, tint, SLP firehawk wheels

  3. #3
    Moderator, Retired -Ray-'s Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    San Antonio, TX
    Posts
    20,178
    Post Thanks / Like

    Default

    Check to see if any of the tires show the pressure. You can find the procedure for calibrating the pressure in your owners manual, plus it is posted on the forum.
    Rest in Peace Charlie!

    BMR, Brembo, Circle D, Comp Cams, Crazy Paul's Holden parts,
    Gforce axles, GRRRR8.net SS bolt kit and heater hoses, LandSpeed Development,
    Livernois, Lunati, Pedders, White auto media
    Under more construction.


    Just a GT


    Quote Originally Posted by RichsGreyGT View Post
    this site is hardcore modding central.

  4. #4
    Member
    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    56
    Post Thanks / Like

    Default

    first guess is likely a TPMS sensor. Mine did this today and the error stay displayed for a while but finally went away. I couldn't see the tire pressure without going in engineering mode. To find it you can turn the key off, hold the enter key on the wheel, and turn the key back on. scroll down to tire pressure and check the values. mine showed 148 38 38 38. If the value is blank, or way off, that is most likely the one. So in this case my front driver sensor was giving the odd reading.
    Last edited by Skyman70; 06-15-2012 at 02:21 PM.

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    4
    Post Thanks / Like

    Default

    A quick thanks for the above replies. Took the car to the dealership this AM and they tell me that this fault code would not appear by rotating tire. WRONG.
    They also tell me that a replacement sensor is $189 plus labor to re-program. They didn't even have masks on! Took the car home and followed directions in the manual to re-program and it worked fine. Another stealership story. Should know better by now.

  6. #6
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2014
    Posts
    1
    Post Thanks / Like

    Default

    Bump..may even someone can give me insight.
    09 g8 gt. Has 53000 miles on it and replaced the tires for the first time, this was three weeks ago. Day after taking it in the right rear sensor kicked on and was getting the low tire even though the tire wasn't low. Took it to the tire place and they reset it and then it came back on before I even left. They replaced the right rear sensor and it worked for a day. Next morning I wake up and drive my normal 70 miles to work and about 50 miles in I get a complete tps fault system error, all tires show accurate readings though. I take it back and they say there is nothing they can do. I took it to the dealer and they charged me 28 dollars to relearn, not do the actual part where they walk around with the wand or do the reset in the manual. Next morning going drive in again same thing happens. While I'm at work the battery dies. I replace the battery and it stayed disconnected for about 30 minutes. Turn it on and and everything is clear for about a week. This evening on my way home full fault message again. The weather had been mid 70s since this has happened. What the hell is wrong with my wife's car?

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Metro Vancouver, BC
    Posts
    29
    Post Thanks / Like

    Default

    So in "Engineering Mode" on the DIC, the tire pressures show normal readings? Nothing that shows something crazy like 130 PSI?

    If all the tire pressures read OK, then it might be the Radio Control Door Lock Receiver module. If the dealer, didn't do the relearn as you had written above, then they may have tried to re-program the RCDLR with the Tech2 to sync with your TPMS, which didn't work. So it may be that your RCDLR is on the fritz.

  8. #8
    Member AuuuSSSIII YA' LATA's Avatar
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Philly
    Posts
    50
    Post Thanks / Like

    Default

    Agreed , rcdlr module.
    09 gt aka "Zeus"
    Vararam, Solo shorty exhaust, diablo tune(no longer)....... PAT G TUNE!! , GXP diffuser, eibach pros, fe3 shocks/struts

  9. #9
    Senior Member
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    163
    Post Thanks / Like

    Default

    Just went through this last Sat. PS front was 148# in Engineering mode. I had an extra sensor and had it swapped out - no longer a problem. It was intermittent but was getting more frequent, hence the visit.

  10. #10
    Member AuuuSSSIII YA' LATA's Avatar
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Philly
    Posts
    50
    Post Thanks / Like

    Default

    Your tpms sensors are on a set frequency, just like your key fob, its what we call "DORKING" out, but I won't stand by it due to the fact my tech hasn't confirmed your complaint.
    09 gt aka "Zeus"
    Vararam, Solo shorty exhaust, diablo tune(no longer)....... PAT G TUNE!! , GXP diffuser, eibach pros, fe3 shocks/struts

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •